GoranMinic RasprodajaOsmeha0518

Goran Minić, poznati novinar, publicista i književnik iz Brusa nedavno je objavio novu knjigu poezije pod nazivom „Rasprodaja osmeha“.

"Kad je nekom bogomdano da utiske, slike, reči, maštu i bogatstvo osećanja dočara i pretoči u reči, samo je pitanje hrabrosti kada će taj dar u poetskoj formi staviti na papir i obelodaniti vaskolikom svetu. - o samoj knjizi piše S. Đurđević i nastavlja -
Goranu Miniću je trebalo poprilično vremena, iako mu je misana reč i te kako bliska. Godinama radeći kao novinar na sva tri medija, radiju, televiziji i nedeljniku za šta je pored znanja potrebna i neverovatna veština, iskristalisao se kao sjajan reporstažista. U ovoj najzahtevnijoj novinarskoj formi izbrusio je svoje misli i pero da kroz izbor pravih reči, ritmike i dinamike jezgrovito dočara suštinu.
I takve su mu i pesme: kratke, jake, jezgrovite i zapovedne..

„Voli
I kad ne želiš
I kad nemaš koga
Voli
I kad tebe ne vole
Voli
I noć i dan
I rat i mir...
Sve dok čovek
U tebi postoji“.

Lepote njegovog rodnog Brusa, Krive Reke i srpske srebrne lepotice Kopaonika utkale su neizbrisiv trag u njegov genetski kod i kliktaj...

„Da mi srce zatreperi
Kao jasika snena
Samo se nasmeši
Sunce moje iznad Krive Reke“.

U suštini, Goran Minić piše snažnu ljubavnu poeziju koja je posvećena ženi, zvale se ona Gordana, Nataša, Mira, Lidija, uvek je to Žena, jedna jedina, kojoj pesnik ogoljuje svoju dušu...

„Dolazim
Da haljine skinem ti bele
Travu rosnu da pomrsimo
Dolazim opet mladu da te kradem
Da iz tvoji izbora nektar ispijem
Kad visoku travu povaljamo“.

Zbog te Žene, jedne jedine, Minić sanja miris njenog tela u stihove pretoči, sa njom pokorava sve snegove i vetrove, zbog Nje...

„U tišini boluju vedrine
Dok varke vidaju
Dušu od srme satkanu“;

beži u tišine, traži uzaludni detelinu sa četiri lista i umire od belih daljina, Nju zaključava u dnu svesti gde sve ostaje, i rasprodaje osmehe u koje suze umotava.
Kroz svoje stihove u najnovijoj zbirci „Rasprodaja osmeha“, Goran Minić nam daruje svoja najtajnija osećanja kroz koja provejava dilema o daru i kletvi pesnika i stiholjuba.

„Ja sam stih i kletva
U zatvoru od kiše
Stara požutela novina
Galama u galopu koja diše...
Ja sam stih i kletva
A tišina na noćnom pragu.“

GMinic radio16

Goran Minić je rođen u Brusu u znaku broja sedam, 1947. godine. Novinarsku karijeru započeo je u lokalnom listu „Stvarnost“, potom prelazi u RTV Kruševac, gde je bio i urednik radija. Profesionalnu karijeru kruniše osnivanjem Radio Brusa, sa grupom mladih i darovitih ljudi, potom i TV Brus, u svom odnom gradu. Za vreme aktivnog bavljenja novinarstvom bio je dopisnik RTS Radio Beograda i „Politike“. Izveštavao je za JSL „Sport“, a danas je dopisnik „Sportskog žurnala“
Pratio je i izveštavao sa brojnih privrednih i političkih događaja širom bivše Jugoslavije, a svoj hobi – ljubav prema sportu – pretočio je u znalačke komentare i prenose sa utakmica fudbalera i rukometašica Napretka iz Kruševca prateći ih na domaćoj sceni Evrope.
Minić važi za majstora reportaže pa je dobitnik brojnih priznanja na međunarodnim i domaćim festivalima. Udruženje novinara Srbije (UNS) ga je nagradilo plaketom i zlatnim prstenom za radijsku reportažu „Koga voli Milan“.
Svoju karijeru prožima poetskim ostvarenjima i aktivnim stvaralaštvom. Ovo mu je treća knjiga poezije, pre toga objavio je „Traganja po duši“ i „Oči pune nesanice“ kao i prozna dela „Brus, sunce i snegovi Kopaonika“, „Bruska škola radosti“, „Gospodin u kopačkama“ i „Lice lopte“. Završio je i za štampu pripremio: „Žuborenje života“, „Zašto da ćutim“, „Biseri Kopaonika“, „Mi, prvi„, „Fudbalske boje ljubavi“, ali za sada u opštini Brus (čast izuzecima) nema razumevanja za ovakav literarni izražaj.
Član je Udruženja pesnika Srbije – PoezijaSRB, koje je izdavač ove njegove treće knjige poezije. Minić se ponosi činjenicom da u svojoj opštini nikada nije dobio ni jedno priznanje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE